Koreczki z ogórków w zalewie
Kolejne przetwory na zimę trafiły dziś na moją półkę. Wyśmienite ogóreczki z papryką i cebulą w lekkiej słodko-kwaśnej zalewie octowej. Takie koreczki ze słoika, doskonale pasuję do obiadu, do grilla lub jako przekąska na przyjęcie.
Składniki:
2 kg ogórków
0,5 kg papryki (użyłam żółtej i czerwonej papryki)
2-3 cebule
- zalewa 1:
5 szklanek wody
Pół szklanki soli
- zalewa 2:
3 i 1/2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
*** Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm ***
*** Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę ***
*** Cebulę kroimy w piórka ***
*** Pokrojone ogórki, papryki i cebule mieszamy ze sobą ***
*** Przygotowujemy pierwszą zalewę: w miseczce mieszamy wodę (zimną) z solą. Zalewamy pokrojone warzywa i odstawiamy na 3 godziny. Od czasu do czasu mieszamy ***
*** Po tym czasie warzywa odcedzamy z zalewy i wkładamy do słoików. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików po 300ml ***
*** Przygotowujemy zalewę nr 2: w garnuszku zagotowujemy wodę z octem i cukrem, mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści ***
*** Gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach i zakręcamy ***
*** Dno dużego garnka wykładamy ściereczką. W garnku układamy słoiki w lekkich odstępach od siebie aby nie stykały się ze sobą ściankami. Garnek zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 5-7 minut od momentu zagotowania się wody ***
*** Po pasteryzacji słoiki wykładamy na wyłożony ściereczką blat kuchenny. Wieczka słoików powinny być wypukłe, gdy przetwory całkowicie ostygną wieczka powinny „wklęsnąć” ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
- SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ
Można zostawić w pierwszej zalewie na cała noc ? Nie dam rady już dzisiaj ich dokończyć :/
Po pasteryzacji sloiki wylkadamy sloiki do gory dnem do ostygniecia czy normalnie?
hej wkadamy normalnie sloiki gotujemy około 10 minut a po wyjęciu i dokręceniu zakrątki należy odwrócić do góry dnem. Pozdrawiam…
Cześć, nie znalazłam zapisu , jakie przyprawy potrzebne do zalewy , np.listek bobkowy , ziele angielskie ? Czy inne ?
ocet ile procentoowy ?
ocet 10%
Cześć jestem Wiola ja daje ocet 10% należy jednak uważać bo te procenty mogą być bardzo octowe . polecam przed dodaniem do zalewy sprubować jego kwasowość żeby przetwory nie były za kwaśne.