Racuchy na kefirze


Racuchy na kefirze

Szybkie racuszki na kefirze (bez drożdży!), z jabłkami to prosty przepis na pyszny deser, drugie śniadanie lub kolacje. Lekkie, puszyste i chrupiące placuszki z pewnością zasmakują nie tylko dzieciom. Polecam!

 

 

Składniki:

400ml kefiru

300g mąki pszennej

2 jajka

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru

2 jabłka

olej do smażenia

 

 

 

*** Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wlewamy kefir, dodajemy żółtka jaj i mieszamy ***

*** Ciasto delikatnie łączymy z pianą z białek oraz pokrojonymi jabłkami ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek i smażymy z obu stron na złoty kolor ***

*** Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )

  • PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj )

 

KOMENTARZE