Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Cukinia faszerowana oraz zapiekana z mięsem mielonym i warzywami to przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Poza tym jest to rewelacyjny pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
4 średniej wielkości cukinie
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 czerwona papryka
pół szklanki kukurydzy konserwowej
2 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10dkg żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia suszona, cukier
olej do smażenia
*** Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy, ciągle mieszając, aż mięso straci surowy kolor ***
*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki cukinii ***
*** Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz wydrążone środki z cukinii (dodałam też kawałek cukinii, który zalegał mi w lodówce ;). Całość przez chwilę zasmażamy ***
*** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dokładamy na patelnie ***
*** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy potrawę przez kilka minut, dodajemy koncentrat oraz przyprawy – do smaku, mieszamy ***
*** Cukinie wypełniamy farszem tworząc z niego wystającą górkę ***
*** Na farsz wykładamy starty lub pokrojony w paseczki ser żółty. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez 25 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ
Robiłam dziś to danie, tylko zmodyfikowałam, dodając do farszu ryż 🙂 Polecam, bardzo dobre i łatwe danie! 🙂