Enchilada z kurczakiem i warzywami
Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie, które przyrządza się zazwyczaj z placków tortilli z farszem, sosem i serem. Moja wersja tego dania z kurczakiem, warzywami, sosem pomidorowym i serem mozzarella jest prosta , szybka i bardzo smaczna. Takie danie świetnie sprawdzi się na przyjęciu czy jako szybki obiad. Polecam!
Składniki:
6 placków tortilli (Mogą być kupne lub domowe PRZEPIS TUTAJ )
2 filety z kurczaka
1 czerwona papryka
2 ogórki kiszone lub konserwowe
1 szklanka kukurydzy konserwowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
kilka listków bazylii
10 dkg żółtego sera
1 kulka sera mozzarella z zalewy
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie
olej do smażenia
opcjonalnie: szczypiorek do posypania
*** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut ***
*** Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, krótko, na dość wysokim ogniu, ciągle mieszając – do zrumienienia ***
*** Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy ***
*** Warzywa mieszamy z przestudzonym kurczakiem ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Przygotowujemy sos: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy ***
*** Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz listki bazylii. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut ***
*** Po tym czasie całość blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz chilli ***
*** Placki tortilli smarujemy sosem pomidorowym ***
*** Na sosie układamy porcję mięsno-warzywnego farszu ***
*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***
*** Tortille z farszem zwijamy w koperty (najpierw zwijamy boki do środka, a następnie zawijamy górę i dół) i układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Każdą tortille z wierzchu smarujemy niewielką ilością sosu. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki. Plasterki sera układamy na zwiniętych tortillach. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi ***
*** Tortille zapiekamy w temperaturze 200’C przez około 10-15 minut – aż ser się roztopi ***
*** Przed podaniem danie można posypać posiekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- BURRITO PRZEPIS TUTAJ
- TORTILLA Z KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
-
POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj )
-
PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj )
-
SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ