Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym


Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym

Dziś polecam schabowe w trochę innym wydaniu bo marynowane w sosie czosnkowym. Kotlety wychodzą kruche, soczyste i bardzo aromatyczne. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg schabu

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

4-5 ząbków czosnku

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka bułki tartej

2 jajka

sól, pieprz

olej lub smalec do smażenia

 

*** Mięso kroimy na plastry, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** W misce mieszamy ze sobą składniki sosu czosnkowego: majonez, jogurt oraz przeciśnięty czosnek ***

*** Mięso smarujemy z dwóch stron sosem czosnkowym ***

*** Kotlety przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na kilka godzin (albo na całą noc) do lodówki ***

*** Po tym czasie przygotowujemy panierkę. Na jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy ***

*** Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na rumiany kolor ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Kotlety z zmieniaczkami na obiad w niedzielę

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE