Jajka faszerowane
Zbliża się Wielkanoc, a jak wiadomo na świątecznym stole muszą zagościć jajka. Moja dzisiejsza propozycja to jajeczka faszerowane pyszną pastą złożoną z żółtek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, chrzanu i majonezu. Te smaki rewelacyjnie się uzupełniają, a jajeczka wykonane w ten sposób pięknie wyglądają na stole. Polecam!
Składniki:
6 jajek
10 dkg szynki
4 rzodkiewki
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki ***
*** Z każdej połówki jajka delikatnie, za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtko i przekładamy do miseczki ***
*** Do żółtek dodajemy majonez oraz chrzan i całość rozgniatamy widelcem na gładką masę ***
*** Rzodkiewki i szynkę kroimy w małą kosteczkę a szczypiorek drobno siekamy ***
*** Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do masy z żółtek i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Powstałą masą faszerujemy wydrążone wcześniej białka ***
*** Faszerowane jajka możemy z wierzchu przyozdobić plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem ***
*** Do czasu podania jajka przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- KOLOROWE JAJECZKA FASZEROWANE PRZEPIS TUTAJ
- JAJKA Z SOSEM CHRZANOWYM ZAWIJANE W SZYNCE PRZEPIS TUTAJ
- SOS TATARSKI PRZEPIS TUTAJ
- SAŁATKA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ
- WIELKANOCNE MAZURKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Pyszne! Polecam!