Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa 🙂
Rozgrzewająca, gęsta i pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje 🙂
Składniki:
400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny)
2-3 duże ziemniaki
1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 cebula
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kilka pieczarek
pół szklanki kukurydzy konserwowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 litra wody lub bulionu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
1 papryka (można użyć tylko czerwonej papryki, a można też dodać papryki w innych kolorach)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier
olej do smażenia
*** Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do garnka ***
*** Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek ***
*** Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę ***
*** Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę , przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut ***
*** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
STROGONOW – PYSZNY GULASZ PRZEPIS TUTAJ
-
CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ
-
DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ