Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa :)


Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa 🙂

Rozgrzewająca, gęsta i pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje 🙂

 

Składniki:

400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny)

2-3 duże ziemniaki

1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory

1 cebula

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

kilka pieczarek

pół szklanki kukurydzy konserwowej

2 ząbki czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1,5 litra wody lub bulionu

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

1 papryka (można użyć tylko czerwonej papryki, a można też dodać papryki w innych kolorach)

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier

olej do smażenia

 

 

*** Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do garnka ***

*** Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek ***

*** Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę ***

*** Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę , przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut ***

*** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

danie jednogarnkowe

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE