Domowe placki tortilli
Wcześniej zawsze kupowałam gotowe placki tortilli gdyż nie wiedziałam, że wykonanie ich samodzielnie jest takie łatwe, a do tego tanie. Odkąd przekonałam się na własnej skórze jakie to proste i szybkie, już zawsze goszczą u mnie tylko domowej roboty tortille. Polecam spróbować 🙂
Składniki na 4 sztuki:
1 szklanka mąki pszennej
130ml gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
** Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i mieszamy a następnie zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez kilka minut. Jeżeli potrzebujemy więcej niż 4 placki, możemy od razu zrobić ciasto z podwójnych składników ***
*** Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja zrobiłam z podwójnej porcji więc wyszło mi 8 części ). Z każdego kawałka formujemy kule a następnie wałkujemy jak najcieniej na średnicę patelni na której będziemy smażyć tortille ***
*** Smażymy na suchej patelni (z nieprzywierającą powłoką) przez niecałą minutkę z jednej strony, odwracamy i smażymy przez około 30 sekund z drugiej strony i ponownie odwracamy i smażymy jeszcze 30 sekund ***
*** Na tortilli będą pojawiać się bąble, ale to normalne i nie należy się tym przejmować. Placki powinny miejscami się zrumienić ale trzeba uważać by się nie przypaliły ***
*** Nie możemy też piec tortilli zbyt długo ponieważ wówczas obeschnie, zrobi się krucha i nie damy rady jej zwinąć ***
*** SMACZNEGO ***
Przepis tragiczny, wyszedł mi glut a nie piękna kula. Nie polecam.
ile mąki to szklanka, bo mam rózne szklanki?
Dodałam wrzątek mam nadzieję że wyjdą
Wyszły bardzo dobre.Proponowal bym tylko podzielić na trzy a nie cztery części. Troche male wyszly.Mąka, woda, olej. W tych kupnych trochę tego więcej:
Mąka pszenna 60%, woda, olej rzepakowy, substancja utrzymująca wilgoć (gliceryna), mieszanka wypiekowa (glukoza, sól, substancje spulchniające (difosforanny, węglany sodu), emulgator (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych), regulator kwasowości (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy) stabilizator (guma ksantanowa), substancje konserwujące (propionian wapnia, sorbinian. Wnioski same się nasuwają.
Źródło: https://czytajsklad.com/tortilla-tortilla/
Jaka gorąca woda? 40 minut czekania i tak problem z ugnieceniem