Chrupiące placuszki ziemniaczano-dyniowe


Placuszki ziemniaczano-dyniowe

Chrupiące z zewnątrz i delikatne oraz przepyszne w środku placki z ziemniaków i dyni. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko – posypane cukrem albo posmarowane kremem czekoladowym lub dżemem. Ale rewelacyjnie smakują również na wytrawnie,  ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym.

 

 

Składniki:

300g ziemniaków

300g dyni

1 jajko

1/3 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

olej do smażenia

 

 

 

*** Dynię wydrążamy z pestek, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki ***

*** Ziemniaki obieramy i większe sztuki kroimy na połówki ***

*** Ziemniaki oraz dynie ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (najlepiej zrobić to za pomocą robota) ***

*** Starte warzywa odciskamy z nadmiaru soku. Możemy to zrobić na sitku albo przez gazę lub ściereczkę ***

*** Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę i sól ***

*** Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Na rozgrzany olej wkładamy łyżką po dwie porcje ciasta i formujemy zgrabne placuszki ***

*** Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu – do zrumienienia ***

*** Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Placuszki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE