Kurcze pieczone w pysznej marynacie
Soczysty, chrupiący i nieziemsko smaczny kurczak z piekarnika. Dzięki smarowaniu mięsa pod koniec pieczenia miodową marynatą, skórka staje się wspaniale rumiana i przepyszna. Polecam!
Składniki:
1 kg części z kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia)
Przyprawy:
2 łyżeczki drobnej soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka curry
Marynata do smarowania:
1 łyżeczka miodu
5 łyżek letniej wody
1 łyżka soku z cytryny
*** Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na minimum godzinę ***
*** Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C ***
*** Kurczaka pieczemy przez 50 minut, polewając go w trakcie dwa-trzy razy tłuszczem z dna naczynia ***
*** W miseczce mieszamy składniki marynaty do smarowania: wodę, miód i cytrynę. Tak powstałym płynem smarujemy kurczaka i pieczemy jeszcze przez 10 minut, następnie ponownie smarujemy marynatą i pieczemy kolejne 10 minut. Łącznie mięso pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut ***
*** W czasie pieczenia mięsa polecam jednocześnie upiec w piekarniku pyszne ziemniaczki do obiadu, przepisy znajdziecie TUTAJ
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KURCZAK PIECZONY W MAJONEZOWO-KETCHUPOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ
- KURCZAK ZAPIEKANY Z RYŻEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ
- KURCZAK PIECZONY W MAŚLANCE PRZEPIS TUTAJ
A co jesli wydaje mi sie ze mieszanka przypraw wyszla mi za slona ale juz kurczak jest nia natarty? Jak po wizycie w lodowce nadal bedzie mi sie tak wydawalo da sie to jakos uratowac przed pieczeniem? 🙁
Czy kurczaka pieczemy pod przykryciem? Bo właśnie piekę bez i nie wytworzył się żaden sos do polewania..
Kurczaka pieczemy bez przykrycia, w trakcie powinien wytopić się tłuszcz z mięsa, co widać na zdjęciach. Może piekła Pani w za wysokiej temperaturze?