Żeberka pieczone z warzywami
Kruche, delikatne i aromatyczne mięso pieczone z warzywami to świetny pomysł na inny niż zwykle obiad. Danie jest łatwe do przyrządzenia i przez większość czasu praktycznie robi się samo. Jeżeli jednocześnie z żeberkami upieczemy pyszne, złociste ziemniaczki to mamy cały obiad z piekarnika 🙂
Składniki:
1 kg żeberek
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
1 czerwona cebula
pół niewielkiej cukinii
1 marchewka
kawałek pora
pół pęczka natki pietruszki
1/2 szklanki bulionu
pół pęczka natki pietruszki
przyprawa do żeberek
olej do smażenia
*** Żeberka dzielimy na porcje, nacieramy przyprawą i wkładamy na godzinę do lodówki ***
*** Następnie mięso podsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju – do zrumienienia ***
*** Warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzyw na to warstwę żeberek, ponownie warzywa i znów żeberka ***
*** Całość polewamy bulionem ***
*** Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę i 30 minut. W czasie pieczenia żeberek polecam upiec też pyszne ziemniaczki, przepis TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ŻEBERKA PIECZONE W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ
- KEBABOWA KARKÓWKA PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! PRZEPISY NA PRZEKĄSKI, DANIE I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ