Piegusek – babka z białek
W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka białek (około 6-7 sztuk )
1 szklanka cukru
1/2 szklanki zimnego stopionego masła
3/4 szklanki maku
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*** *** Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ
- BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKIEM PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNA CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Bardzo dobra babeczka,tylko jak dla mnie trochę za słodka-w/g mnie wystarczy 0.5 szkl cukru.Trochę zmodyfikowałam przepis i zamiast 3/4 szkl maku dałam pół na pół mak i wiórki kokosowe(w sumie też 3/4szkl) i połowe opak.kiślu cytrynowego i niepełną szkl mąki pszennej i wyszła super.Polecam!
co to znaczy 1/2 sklanki masła?-niemożna jaśniejpzecież ilość tłuszczu ma duże znaczenie
Pół szklanki to jest 125ml roztopionego masła