Piegusek - babka z białek - FullSizeRender 11

Piegusek – babka z białek

Piegusek – babka z białek

W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))

 

Piegusek - babka z białek - FullSizeRender2 11

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka białek (około 6-7 sztuk )

1 szklanka cukru

1/2 szklanki zimnego stopionego masła

3/4 szklanki maku

1/2 szklanki rodzynek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Piegusek - babka z białek - IMG 4077

*** *** Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką ***

Piegusek - babka z białek - FullSizeRender4 11 e1516009032448

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka ***

Piegusek - babka z białek - FullSizeRender3 11

*** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować ***

Piegusek - babka z białek - FullSizeRender 10

Piegusek - babka z białek - FullSizeRender6 11

Piegusek - babka z białek - FullSizeRender 11

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Dwukolorowe ciasto z białek

Piegusek - babka z białek - FullSizeRender 10

Piegusek - babka z białek - IMG 2028

3 komentarze do “Piegusek – babka z białek”

  1. Bardzo dobra babeczka,tylko jak dla mnie trochę za słodka-w/g mnie wystarczy 0.5 szkl cukru.Trochę zmodyfikowałam przepis i zamiast 3/4 szkl maku dałam pół na pół mak i wiórki kokosowe(w sumie też 3/4szkl) i połowe opak.kiślu cytrynowego i niepełną szkl mąki pszennej i wyszła super.Polecam!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry