Domowy sos czosnkowy
Kremowy i aromatyczny domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do mięs, wędlin, pieczonych ziemniaczków, sałatek, dań z grilla oraz wielu innych potraw. Oto mój ulubiony przepis na ten pyszny sosik, sporządzony na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz majonezu. Polecam!
Składniki:
150g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku (w zależności jak ostry sos chcemy uzyskać)
pól łyżeczki cukru
sól oraz pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
*** Jogurt oraz majonez dokładnie ze sobą mieszamy ***
*** Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i zioła. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i przelewamy do sosjerki ***
*** Do czasu podania sos przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Sos tatarski PRZEPIS TUTAJ
- Sos tzatziki PRZEPIS TUTAJ
W zestawie składników na roladę serowa z kurczakiem jest w sumie 4 jajka. W wykonaniu doliczyłam się 2. Gdzie mają być kolejne 2? Przepis bardzo ciekawy i chcę go wypróbować. Pozdrawiam.
Barbara Ziaja z Chrzanowa
Dziękuje za uwagę, rzeczywiście było to trochę nieprecyzyjnie opisane, już poprawiłam.Do ciasta używamy trzy jajka i jedno do farszu z pieczarek. Pozdrawiam 🙂