Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z makaronem
Dziś podsyłam pomysł na szybki i pyszny obiad. Soczyste klopsiki z makaronem w smakowitym sosie z dodatkiem pieczarek i pora. Bardzo smaczny i treściwy obiad. Polecam!
Składniki:
350 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
1 cebula
1 niewielki por
150 g pieczarek
pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
200 g makaronu
100 ml śmietany kremówki
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
150 g wody
olej do smażenia
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*** Do mielonego mięsa dodajemy białko od jajka (żółtko zostawiamy do zaciągnięcia sosu), bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko razem smażymy ciągle mieszając. Gdy pieczarki lekko zbrązowieją dodajemy pokrojony por ***
*** Wszystko przez chwilę podsmażamy, a następnie dokładamy klopsiki i zalewamy wodą. Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut ***
*** W tym czasie makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. W szklance lub miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem oraz żółtkiem, całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem ***
*** Całość wlewamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i gotujemy, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną paprykę. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: