Wigilijne śledzie
Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne!
Składniki:
500g śledzi typu Matias
1 duża marchewka (lub dwie mniejsze)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki rodzynek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki cukru
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka gorczycy
sól oraz pieprz do smaku
*** Śledzie moczymy w wodzie przez około 4-5 godzin, następnie osuszam i kroimy na kawałki, takie „na jeden kęs” ***
*** Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko przesmażamy na oleju przez kilka minut ***
*** Następnie do warzyw dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, liście laurowe, gorczyce, ziele angielskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut ***
*** Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia ***
*** Do wystudzonych warzyw dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki na dwa dni ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: