Karp smażony


Smażone dzwonki karpia

Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, warto jednak przyprawić rybę wcześniej a tuż przed kolacją tylko panierować i smażyć.

 

Składniki na 4 porcje:

4 dzwonki karpia

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

pół szklanki mąki

pół szklanki bułki tartej

4 łyżki masła

2 łyżki oleju

*** Dzwonki z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby ryba przeszła przyprawami ***

*** Do woreczka wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą, mieszamy. Następnie wkładamy po kawałku karpia do woreczka i potrząsamy aby rybę dobrze pokryć panierką ***

*** Na patelni roztapiamy masło i dodajemy olej. Karpia smażymy na rumiano na średnim ogniu po obydwu stronach ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE