Barszcz czerwony na zakwasie
Czerwony wytrawny barszcz przygotowywany na zakwasie i podawany z uszkami lub pasztecikami, to w wielu domach tradycyjna potrawa wigilijna. Przepis na zakwas z którego wykonamy barszcz, znajdziecie tutaj: Zakwas na barszcz
Składniki:
1 kg buraków
włoszczyzna
5 suszonych grzybków
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
0,5 litra zakwasu z buraków
przyprawy: sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, majeranek
2,5 litra wody
*** Buraki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki – w zależności od wielkości ***
*** Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku oraz suszone grzybki i zagotowujemy ***
*** Gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie dodajemy do barszczu zakwas oraz majeranek i jeszcze chwilę gotujemy, ale cały czas na małym ogniu, nie zagotowujemy! ***
*** Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: