Domowy pasztet
Pyszny pasztet wieprzowy to rewelacyjny przysmak, który warto przygotować nie tylko jako danie świąteczne, ale także na co dzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam
Składniki:
2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam po równo: szynki, łopatki, karkówki i boczku )
2 cebule
włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka
garść suszonych grzybów
3 jajka
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony)
Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli
Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki
*** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę ***
*** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie ***
*** Całość zalewamy wodą (do poziomu mięsa), solimy i zagotowujemy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie dokładamy włoszczyznę i gotujemy jeszcze około 30 minut- do miękkości mięsa ***
*** Mięso oraz warzywa studzimy i mielimy w maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wywar od gotowania mięsa, może stanowić świetną bazę do zupy np. krupniku, żurku, grochówki ***
*** Dodajemy żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak ***
*** Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną. Opcjonalnie pasztet możemy też wymieszać z suszonymi śliwkami ***
*** Pasztet przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek ***
*** Pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze 200’C ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: