Polonezy – faszerowane roladki schabowe


Polonezy – faszerowane roladki schabowe

Roladki nadziewane pysznym pieczarkowo-cebulowym farszem doprawionym koncentratem pomidorowym i musztardą. Polonezy to ciekawa propozycja dla tych, którym znudziły się już tradycyjne kotlety schabowe. Moje roladki podałam z pyzami oraz pyszną surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj

 

Składniki:

5 plastrów schabu

20 dkg pieczarek

2 cebule

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka ostrej musztardy

Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

olej do smażenia

mąka do obtoczenia roladek i zaciągnięcia sosu

kilka suszonych grzybków

2 szklanki wody

Opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki

 

*** Suszone grzybki drobno kruszymy, zalewamy dwiema szklankami wody, zagotowujemy i odstawiamy.  Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody ***

*** Następnie do gorących pieczarek dodajemy przecier, musztardę oraz przyprawy (do smaku) i dokładnie mieszamy ***

*** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku schabu układamy porcje nadzienia ***

*** Mięso zwijamy ściśle w rulony, po czym panierujemy w mące ***

*** Roladki smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie mięso zalewamy wywarem z suszonymi grzybkami i zagotowujemy. Całość dusimy na małym ogniu przez około pół godziny ***

*** Po tym czasie sos doprawiamy do smaku i zaciągamy niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą, opcjonalnie możemy też dodać śmietankę ***

*** Roladki podajemy z ziemniaczkami, kaszą lub kluskami oraz surówką***

*** Ja do obiadu podałam surówkę z kiszonej kapusty i papryki, przepis znajdziecie poniżej ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Kotlety Twardowskiego

 

Surówka z kiszonej kapusty i papryki

KOMENTARZE