Polonezy – faszerowane roladki schabowe
Roladki nadziewane pysznym pieczarkowo-cebulowym farszem doprawionym koncentratem pomidorowym i musztardą. Polonezy to ciekawa propozycja dla tych, którym znudziły się już tradycyjne kotlety schabowe. Moje roladki podałam z pyzami oraz pyszną surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj
Składniki:
5 plastrów schabu
20 dkg pieczarek
2 cebule
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
mąka do obtoczenia roladek i zaciągnięcia sosu
kilka suszonych grzybków
2 szklanki wody
Opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki
*** Suszone grzybki drobno kruszymy, zalewamy dwiema szklankami wody, zagotowujemy i odstawiamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody ***
*** Następnie do gorących pieczarek dodajemy przecier, musztardę oraz przyprawy (do smaku) i dokładnie mieszamy ***
*** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku schabu układamy porcje nadzienia ***
*** Mięso zwijamy ściśle w rulony, po czym panierujemy w mące ***
*** Roladki smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie mięso zalewamy wywarem z suszonymi grzybkami i zagotowujemy. Całość dusimy na małym ogniu przez około pół godziny ***
*** Po tym czasie sos doprawiamy do smaku i zaciągamy niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą, opcjonalnie możemy też dodać śmietankę ***
*** Roladki podajemy z ziemniaczkami, kaszą lub kluskami oraz surówką***
*** Ja do obiadu podałam surówkę z kiszonej kapusty i papryki, przepis znajdziecie poniżej ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: