Rogaliki trzyskładnikowe z makiem
Są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Ciasto robi się z zaledwie trzech składników, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, nawet dla amatorów. Zawsze wychodzi 😉 Polecam!
Składniki:
3 szklanki mąki
250g zimniej margaryny lub masła
1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
1 puszka masy makowej
1/2 szklanki cukru pudru – na lukier
*** Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i siekamy razem. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 1 godzinę ***
*** Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 lub 12 trójkątów ( w zależności jakie duże chcemy uzyskać rogale, ja zrobiłam pół na pół, czyli połowę większych i połowę mniejszych). Na szerszej części trójkątów rozsmarowujemy masę makową ***
*** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy do środka formując rogaliki. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do mocnego zrumienienia. Następnie rogale studzimy i lukrujemy ***
*** Aby uzyskać lukier należy cukier puder wymieszać z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: