Ryba z warzywami w zalewie
Ryba opiekana w cieście naleśnikowym, w pysznej zalewie octowo- pomidorowej z warzywami, to świetna opcja na pyszną kolacje lub danie imprezowe. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład dorsza, miruny, mintaja czy śledzi.
Składniki:
1 kg dowolnej ryby (użyłam miruny)
sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły)
1 czerwona papryka
3-4 sztuki ogórka konserwowego
1 cebula
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
olej do smażenia
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki
Zalewa:
1 i 1/2 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
6 łyżek octu
5 łyżki cukru
4 łyżki koncentratu pomidorowego
*** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ***
*** Składniki ciasta (jajka, wodę i mąkę) mieszamy razem i dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu ***
*** Rybę moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano ***
*** Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w plasterki lub słupki. Dodajemy kukurydzę z puszki, mieszamy. W miseczce układamy połowę warzyw, na to rybę i resztę warzyw ***
*** Składniki zalewy zagotowujemy i gotujemy około 3 minuty. Następnie gorącą zalewą zalewamy rybę z warzywami ***
*** Całość odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin ***
*** SMACZNEGO ***