Ryba z warzywami w zalewie


Ryba z warzywami w zalewie

Ryba opiekana w cieście naleśnikowym, w pysznej zalewie octowo- pomidorowej z warzywami, to świetna opcja na pyszną kolacje lub danie imprezowe. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład dorsza, miruny, mintaja czy śledzi.

Składniki:

1 kg dowolnej ryby (użyłam miruny)

sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły)

1 czerwona papryka

3-4 sztuki ogórka konserwowego

1 cebula

3-4 łyżki kukurydzy konserwowej

olej do smażenia

 

Ciasto:

2 jajka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki

 

Zalewa:

1 i 1/2  szklanka wody

1/2 szklanki oleju

6 łyżek octu

5 łyżki cukru

4 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

*** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ***

*** Składniki ciasta (jajka, wodę i mąkę) mieszamy razem i dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu ***

*** Rybę moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano ***

*** Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w plasterki lub słupki. Dodajemy kukurydzę z puszki, mieszamy. W miseczce układamy połowę warzyw, na to rybę i resztę warzyw ***

*** Składniki zalewy zagotowujemy i gotujemy około 3 minuty. Następnie gorącą zalewą zalewamy rybę z warzywami ***

*** Całość odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE