Sałatka wielowarzywna
Rewelacyjna sałatka z mnóstwem smacznych i kolorowych warzyw to sposób na zatrzymanie cząstki lata w słoiczku. Zimą kiedy na dworze szaro, buro i ponuro, otwieramy taki słoiczek pysznej, barwnej, lekko słodkawej sałatki i już przypomina nam się upalne lato, promyk słońca, smak wakacji… :))
Sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadów a także na przykład do burgerów. Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, bo nie jest ono wcale trudne za to smak zupełnie nieporównywalny ze sklepowymi wersjami 😉
Polecam!
Składniki:
1 kg papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
1 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1 kg białej kapusty
Zalewa:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu 10%
*** Ogórki dokładnie myjemy (ale nie obieramy) i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, natomiast paprykę oraz kapustę w paseczki. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Wszystkie warzywa przekładamy do bardzo dużej miski lub garnka i mieszamy ***
*** W osobnej miseczce mieszamy składniki zalewy: ocet, olej, cukier, sól oraz pieprz ***
*** Zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy na około 4-5 godzin, co jakiś czas mieszając- sałatka puści jeszcze dość dużo soku ***
*** Następnie nakładamy dość ciasno do słoików, zostawiając około 2 centymetry wolnego miejsca od górnej krawędzi i zalewamy powstałym sokiem do poziomu sałatki. Pasteryzujemy „na mokro” około 15 minut od momentu zagotowania się wody ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również bardzo popularne na moim blogu przepisy na sałatkę oraz ketchup z cukinii, przepisy poniżej:
kapusta młoda czy stara
Witam,ile słoików wychodzi z podanych składników?
Pozdrawiam
Czy mozna uzyc ocet 5% jesli tak to w tych samych proporcjach? Czy musze pasteryzowac jesli bede trzymac sloiki w lodowce? Przepraszam z glupie pytania ale dopiero sie ucze gotowac. Dziekuje!
żeby puściły sok trzeba je zasypać solą lub cukrem
Tego soku razem z zalewą wyszło mi trochę za mało zeby zalać wszystkie słoiki. Mam nadzieję że w mniejszej ilości zalewy sałatka się nie zepsuje bo wygląda naprawdę apetycznie.
Zalewy nie gotujemy?
Nie,zalewy nie gotujemy.