Opiekane śledzie w zalewie pomidorowo-octowej

Ryby w occie

Opiekane śledzie w zalewie pomidorowo-octowej

Smażone rybki marynowane w zalewie octowej z pomidorową nutką, to idealna zimna przekąska a także rewelacyjne danie na kolację czy śniadanie. Zawsze robię od razu większą ilość ponieważ bardzo lubimy śledzie a w razie potrzeby można je dość długo przechowywać w lodówce. Polecam :))

Śledzie w zalewie octowej

Składniki:

1 kg śledzi- wyfiletowanych, bez głów

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka soli

olej do smażenia

opcjonalnie: 1/2 cebuli, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego

 

 

Składniki zalewy:

3 łyżki przecieru pomidorowego

3 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

1 cebula

1 czubata łyżka cukru

1 łyżeczka soli

po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

1 łyżeczka gorczycy

2 liście laurowe

 

*** Śledzie dokładnie myjemy, przekładamy do miski, solimy (1 łyżka soli), zakrawamy cebulką, obsypujemy zielem angielskim i liśćmi laurowymi, mieszamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki (jeśli nie mamy tyle czasu wystarczy tylko posolić i przystąpić do panierowania) ***

Śledzie w occie

 

*** Panierujemy w mące, mój sposób na to (o którym kiedyś gdzieś przeczytałam)  jest taki, że umieszczamy ryby w szczelnym worku foliowym, zasypujemy mąką (1 szklanka), zamykamy i równomiernie potrząsamy aż wszystkie śledzie dokładnie się oblepią. W ten sposób unikamy niepotrzebnego brudzenia talerzy oraz kuchni :)) ***

Śledzie panierowane w mące

*** Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor i przekładamy do słoików ***

Smażone śledzie

Śledzie w słoiku

*** Przystępujemy do przyrządzenia zalewy: wodę zagotowujemy z octem, dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gorczycę, przecier pomidorowy oraz cukier i sól. Gotujemy kilka minut aż cebula zmięknie, dobrze jest spróbować zalewę i w razie potrzeby dosmaczyć dodatkowo cukrem i solą ***

Zalewa octowa do śledzi

*** Gorącą zalewę przelewamy do słoików ze śledziami i zakręcamy. Po całkowitym wystudzeniu słoiki przechowujemy w lodówce ***

Śledzie w zalewie pomidorowej

*** Śledzie w słoikach możemy przechowywać w lodówce nawet około miesiąca, natomiast dobre do spożycia są już następnego dnia od przyrządzeniu ***

Smażone śledzie w zalewie octowej

Śledzie z cebulką

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Ryba z warzywami w zalewie

 

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Opiekane śledzie w zalewie pomidorowo-octowej