Opiekane śledzie w zalewie pomidorowo-octowej
Smażone rybki marynowane w zalewie octowej z pomidorową nutką, to idealna zimna przekąska a także rewelacyjne danie na kolację czy śniadanie. Zawsze robię od razu większą ilość ponieważ bardzo lubimy śledzie a w razie potrzeby można je dość długo przechowywać w lodówce. Polecam :))
Składniki:
1 kg śledzi- wyfiletowanych, bez głów
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka soli
olej do smażenia
opcjonalnie: 1/2 cebuli, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
Składniki zalewy:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 cebula
1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka soli
po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe
*** Śledzie dokładnie myjemy, przekładamy do miski, solimy (1 łyżka soli), zakrawamy cebulką, obsypujemy zielem angielskim i liśćmi laurowymi, mieszamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki (jeśli nie mamy tyle czasu wystarczy tylko posolić i przystąpić do panierowania) ***
*** Panierujemy w mące, mój sposób na to (o którym kiedyś gdzieś przeczytałam) jest taki, że umieszczamy ryby w szczelnym worku foliowym, zasypujemy mąką (1 szklanka), zamykamy i równomiernie potrząsamy aż wszystkie śledzie dokładnie się oblepią. W ten sposób unikamy niepotrzebnego brudzenia talerzy oraz kuchni :)) ***
*** Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor i przekładamy do słoików ***
*** Przystępujemy do przyrządzenia zalewy: wodę zagotowujemy z octem, dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gorczycę, przecier pomidorowy oraz cukier i sól. Gotujemy kilka minut aż cebula zmięknie, dobrze jest spróbować zalewę i w razie potrzeby dosmaczyć dodatkowo cukrem i solą ***
*** Gorącą zalewę przelewamy do słoików ze śledziami i zakręcamy. Po całkowitym wystudzeniu słoiki przechowujemy w lodówce ***
*** Śledzie w słoikach możemy przechowywać w lodówce nawet około miesiąca, natomiast dobre do spożycia są już następnego dnia od przyrządzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
a czy da radę ze śledzi a’la matias?
Witam.Czy te śledzie to zielone.Bardzo ciekawy przepis.Ola
Tak, są to zielone śledzie