Chlebek ziołowy
Ostatnio bardzo znany i lubiany, podawany szczególnie do grilla ale nie tylko bo świetnie sprawdza się na przykład jako przekąska na imprezie. Maślano-ziołowy chlebek robi wielką karierę na forach kulinarnych, więc i ja musiałam go wypróbować. I oczywiście tak nam posmakował, że teraz zawsze robię go już od razu z podwójnej porcji. Kto jeszcze nie próbował to polecam serdecznie bo jest naprawdę pyszny :))
Składniki na ciasto:
300g mąki
150ml ciepłej wody
20g świeżych drożdży
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
25ml oleju
Masło ziołowe:
60g masła
pół niewielkiej cebula
2 ząbki czosnku
3 gałązki bazylii
3 gałązki zielonej pietruszki
pół łyżeczki soli
*** W pierwszej kolejności robimy rozczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek ciepłej (nie gorącej!) wody. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn, wodę oraz olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę ***
*** W między czasie przygotowujemy masło ziołowe, czyli wszystkie wymienione składniki (miękkie masło, pietruszkę, bazylię, czosnek, cebulę oraz sól) miksujemy lub blendujemy na gładką masę ***
*** Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je wyrabiamy, podsypujemy mąką i dość cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***
*** Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę masła i składamy je na pół a potem jeszcze raz na pół ***
*** Tak pozwijane ciasto umieszczamy w natłuszczonym lub wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Ciasta nie układamy zbyt ciasno gdyż podczas pieczenia jeszcze urośnie ***
*** Naczynie zostawiamy jeszcze na około 10-15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy ok 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także pyszne bułeczki czosnkowe: