Chlebek ziołowy do odrywania

Chlebek do odrywania z masłem ziołowym

Chlebek ziołowy

Ostatnio bardzo znany i lubiany, podawany szczególnie do grilla ale nie tylko bo świetnie sprawdza się na przykład jako przekąska na imprezie. Maślano-ziołowy chlebek robi wielką karierę na forach kulinarnych, więc i ja musiałam go wypróbować. I oczywiście tak nam posmakował, że teraz zawsze robię go już od razu z podwójnej porcji. Kto jeszcze nie próbował to polecam serdecznie bo jest naprawdę pyszny :))

 

Składniki na ciasto:

300g mąki

150ml ciepłej wody

20g świeżych drożdży

szczypta cukru

pół łyżeczki soli

25ml oleju

 

Masło ziołowe:

60g masła

pół niewielkiej cebula

2 ząbki czosnku

3 gałązki bazylii

3 gałązki zielonej pietruszki

pół łyżeczki soli

 

*** W pierwszej kolejności robimy rozczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek ciepłej (nie gorącej!) wody. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn, wodę oraz olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę ***

Ciasto na chlebek ziołowy

*** W między czasie przygotowujemy masło ziołowe, czyli wszystkie wymienione składniki (miękkie masło, pietruszkę, bazylię, czosnek, cebulę oraz sól) miksujemy lub blendujemy na gładką masę ***

Masło ziołowe do chlebka

*** Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je wyrabiamy, podsypujemy mąką i dość cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***

Wycinamy kółeczka w cieście na chlebek

*** Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę masła i składamy je na pół a potem jeszcze raz na pół ***

Ciasto na chlebek z masełkiem w środku   Chlebek z masłem ziołowym

*** Tak pozwijane ciasto umieszczamy w natłuszczonym lub wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Ciasta nie układamy zbyt ciasno gdyż podczas pieczenia jeszcze urośnie ***

Chlebek z masłem ziolowym przed pieczeniem

*** Naczynie zostawiamy jeszcze na około 10-15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy ok 30 minut ***

Chlebek ziołowy do odrywania   Pyszny chlebek domowy

Ziołowy domowy chleb

*** SMACZNEGO ***

Polecam także pyszne bułeczki czosnkowe:

Bułeczki czosnkowe

 

KOMENTARZE