Schab po meksykańsku
U mnie dziś kolejna odsłona schabu, przecież ile można jeść kotlety kiedy jest tyle ciekawych pomysłów! Mięso to jest raczej suche, dlatego warto je przyrządzać w smacznym sosie który nada mu soczystości i kruchości. Przedstawiam Wam więc schab w lekko pikantnej wersji meksykańskiej. Potrawa ta idealnie pasuje do ryżu lub makaronu. Polecam :))
Składniki:
0,5 kg schabu
1 cebula
1 szklanka wody
2 ząbki czosnku
pół szklanki pokrojonej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki (użyłam mrożonej)
pół szklanki czerwonej fasolki z puszki
pół szklanki kukurydzy konserwowej
pół szklanki groszku konserwowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kmin rzymski mielony, oregano
olej do smażenia
*** Schab myjemy osuszamy, tniemy w plastry i lekko rozbijamy a następnie kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, zmniejszamy ogień i razem podsmażamy. Gdy cebula się lekko zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i wszystko zalewamy wodą, dokładamy marchew oraz zieloną fasolkę szparagową i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Wówczas dodajemy kukurydzę, groszek i fasolkę z puszki ***
*** Do potrawy dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody), mieszamy i przyprawiamy cukrem oraz resztą przypraw do smaku ***
*** Potrawę gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Schab po meksykańsku podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam Wam też schab w formie roladek z pysznym, kolorowym farszem:
Bardzo dobre jedzonko! Polecam!!! Ps. Ja nie dawalam kminu