Pstrąg pieczony z masłem ziołowym
Smakowite białe mięsko i chrupiąca skórka a do tego ten pyszny ziołowy smak i cudowny unoszący się po całej kuchni zapach, trudno się oprzeć takiej rybce. W ciepły dzień można również takiego pstrąga przyrządzić na grillu. Palce lizać :))
Składniki:
2 świeże pstrągi- wypatroszone
1 łyżka masła
po 1 łyżeczce posiekanych lub suszonych ziół: pietruszki, tymianku, bazylii
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
4 plasterki cytryny
*** Pstrąga myjemy, osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem i wstawiamy na 30 minut do lodówki ***
*** W miseczce mieszamy: masło (1 łyżkę), zioła (pietruszka, bazylia, tymianek- po 1 łyżeczce), sól i pieprz (po szczypcie), przeciśnięte dwa ząbki czosnku oraz z sok z cytryny (1 łyżka) ***
*** Tak powstałym masełkiem ziołowo-cytrynowym faszerujemy ryby ***
*** Pstrągi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut lub grillujemy ułożone na kratkach do grillowania ryb ***
*** Podajemy obłożone plasterkami cytryny ***
*** SMACZNEGO ***