Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance
Pyszne kruche ciasto z malinkami-to moja dzisiejsza propozycja. Wydaje mi się, że jest ono raczej znane i z pewnością bardzo lubiane a przy tym stosunkowo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjnie prezentuje się na talerzu. Owoce można użyć zarówno świeże jak i mrożone, zawsze wychodzi pysznie :))
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
250g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki na piankę:
5 białek
200g cukru
1 mały cukier waniliowy
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru
125ml oleju
300g malin- mogą być mrożone
*** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Oba ciasta wkładamy do zamrażalki ***
*** Po około godzinie, wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja ma wymiary 25/35cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut- piekłam z termoobiegiem ***
*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia !!! Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Później powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy ***
*** Na piance układamy maliny (mogą być mrożone- nie rozmrażamy ich wcześniej) otworem do góry ***
*** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta ***
*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut- do mocnego zrumienienia ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Podziwiam piękne i smaczne.
Ciasto przepyszne, ale po upieczeniu ” siadło” – nie miało puszystej pianki. Co zrobić aby się udało?
Witam. Czy ciasto trzeba trzymać w lodówce?
Piekę je często, z różnymi owocami, zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszne!