Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance


Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance

Pyszne kruche ciasto z malinkami-to moja dzisiejsza propozycja. Wydaje mi się, że jest ono raczej znane i z pewnością bardzo lubiane a przy tym stosunkowo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjnie prezentuje się na talerzu. Owoce można użyć zarówno świeże jak i mrożone, zawsze wychodzi pysznie :))

Ciasto z malinami na piance z budyniu

Składniki na ciasto:

400g mąki pszennej

250g miękkiego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

 

Składniki na piankę:

5 białek

200g cukru

1 mały cukier waniliowy

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru

125ml oleju

300g malin- mogą być mrożone

*** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Oba ciasta wkładamy do zamrażalki ***

Ciasto na placek malinowy podzielone na dwie części

*** Po około godzinie, wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja ma wymiary 25/35cm) ***

Ciasto starte na tarce

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut- piekłam z termoobiegiem ***

Ciasto na malinowy placek w piekraniku

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia !!! Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Później powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy ***

Pianka z białek na spodzie placka

*** Na piance układamy maliny (mogą być mrożone- nie rozmrażamy ich wcześniej) otworem do góry ***

Mrożone maliny na budyniowej piance

*** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta ***

Placek z malinami i pianką z białek

*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut- do mocnego zrumienienia ***

Malinowy placek z piekarnika

*** Kroimy po wystudzeniu ***

Malinowa tarta z pianką z białek

Placek z malinami i na budyniowej piance

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Wiśniowa pokusa

 

 


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance