Zrazy (rolady) z mięsa mielonego
Już od dzieciństwa jestem wielką fanką zrazów, zwyczajnie je uwielbiam. Robię je jednak nieczęsto bo jest z nimi trochę „zachodu”, trzeba rozbić mięso, pozwiązywać żeby roladki się nie rozpadły podczas smażenia no i długo dusić żeby zmiękły. Gdy tylko natknęłam się na pomysł wykonania zrazów z mięsa mielonego od razu go podchwyciłam i trochę po swojemu zmodyfikowałam. Takie roladki robi się o wiele szybciej i łatwiej niż te klasyczne a i w smaku są naprawdę rewelacyjne. Polecam 🙂
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
10 dkg wędzonego boczku
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 kromki chleba najlepiej razowego
1 jajko
Sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, bazylia
Bułka tarta około 2-3 łyżki
Musztarda francuzka lub sarepska
Chrzan- opcjonalnie
Olej do smażenia
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami- do smaku (jak na kotlety mielone) ***
*** Cebulę, wędzony boczek, ogórki kiszone oraz chleb kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone dzielimy na około 7-8 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy na grubość około 0,5 cm i smarujemy delikatnie musztardą oraz opcjonalnie chrzanem ***
*** Na musztardzie układamy po łyżeczce pokrojonego boczku, ogórków, cebulki i chleba ***
*** Całość zwijamy i formujemy roladki ***
*** Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy roladki z każdej strony ***
*** Podsmażone roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy pod przykrycie (lub w rękawie/worku do pieczenia mięsa) przez 30 minut ***
*** Roladki podałam z pieczonymi młodymi ziemniaczkami które upiekłam w piekarniku razem z mięsem ***
Przepis na pieczone ziemniaczki- https://blogzapetytem.pl/2017/03/07/ziemniaczki-pieczone-w-ziolach/
*** Smacznego ***
Roladki są rewelacyjne. Moja rodzinka zachwycona!!!