Zajączki z marcepanem

Wielkanocne zajączki z marcepanem

Zajączki z marcepanem

Pyszne mięciutkie zajączki z nadzieniem marcepanowym. Idealne do wielkanocnego koszyczka. Przepis znalazłam już dawno, dawno gdzieś w internecie, spisałam, trochę zmodyfikowałam po swojemu i tak sobie czekał na swoją kolej. Aż w końcu się doczekał 🙂

Wielkanocne zajączki z marcepanem

Składniki:

125 g mąki

85 g miodu

25 g oleju słonecznikowego lub arachidowego

50 g marcepanu

suszona żurawina lub rodzynki do ozdoby

 

*** Mąkę przesiać przez sitko, miód wymieszać z olejem i dodać do mąki. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto. Gotowe zawinąć w folie i wstawić na około 2 godziny do lodówki. Następnie z ciasta uformować dość gruby rulon i pokroić na kawałki ***

Rulon z ciasta na zajączki

*** Każdy kawałek ciasta rozwałkować na płasko (jeden kawałek odłożyć na uszy i ogonki). W środek włożyć kuleczkę z marcepanu i oblepić ją dookoła ciastem ***

Ciasto z marcepanem

*** Z odłożonego kawałka ciasta ulepić uszy i ogonki. Uszy robimy poprzez zrolowanie dwóch małych wałeczków z ciasta i zrobienie wgłębienia za pomocą patyczka lub wykałaczki. Z kawałków żurawiny lub rodzynki robimy oczka ***

Robimy zajączki z marcepanem i żurawiną

*** Zajączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180″C przez 20 minut ***

Wielkanocne zajączki z marcepanem

Wielkanocne zajączki z marcepanem i żurawiną

Wielkanocne zajączki z marcepanem

Wielkanocne zajączki z marcepanem

 

KOMENTARZE