Zajączki z marcepanem
Pyszne mięciutkie zajączki z nadzieniem marcepanowym. Idealne do wielkanocnego koszyczka. Przepis znalazłam już dawno, dawno gdzieś w internecie, spisałam, trochę zmodyfikowałam po swojemu i tak sobie czekał na swoją kolej. Aż w końcu się doczekał 🙂
Składniki:
125 g mąki
85 g miodu
25 g oleju słonecznikowego lub arachidowego
50 g marcepanu
suszona żurawina lub rodzynki do ozdoby
*** Mąkę przesiać przez sitko, miód wymieszać z olejem i dodać do mąki. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto. Gotowe zawinąć w folie i wstawić na około 2 godziny do lodówki. Następnie z ciasta uformować dość gruby rulon i pokroić na kawałki ***
*** Każdy kawałek ciasta rozwałkować na płasko (jeden kawałek odłożyć na uszy i ogonki). W środek włożyć kuleczkę z marcepanu i oblepić ją dookoła ciastem ***
*** Z odłożonego kawałka ciasta ulepić uszy i ogonki. Uszy robimy poprzez zrolowanie dwóch małych wałeczków z ciasta i zrobienie wgłębienia za pomocą patyczka lub wykałaczki. Z kawałków żurawiny lub rodzynki robimy oczka ***
*** Zajączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180″C przez 20 minut ***