Jajka faszerowane buraczkami

Jajka faszerowane buraczkami

Jajka faszerowane buraczkami

Dla miłośników buraków, przedstawiam jajka faszerowane tym właśnie warzywem 🙂 Smacznie i kolorowo. Takie jajeczka na pewno ożywią Wielkanocny stół. Danie jest dość łatwe i szybkie w wykonaniu, żółtka łączymy tylko z burakiem i chrzanem. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe te jaja z pewnością Wam zasmakują 🙂

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mały ugotowany lub upieczony burak
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Sól i pieprz
  • Szczypiorek
  • Kiełki rzodkiewki

Na początek jajka gotujemy na twardo, obieramy i odcinamy górne części poprzez nacinanie nożykiem w kształt zygzaka.

Jajka faszerowane
Następnie delikatnie za pomocą łyżeczki wyciągamy z jajek żółtka. Buraka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. W miseczce dusimy widelcem żółtka z chrzanem oraz startym burakiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Farsz do jajek, buraki z chrzanem i żółtkiem
Na koniec farsz nakładamy łyżeczką w miejsce żółtek, tak aby wystawał na zewnątrz jajka i dekorujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Jajka układamy na talerzu na kiełkach rzeżuchy.

Jajka faszerowane buraczkami i chrzanem

Jajka faszerowane buraczkami
Jajka faszerowane buraczkami

A tutaj kilka innych pomysłów na Wielkanocny stół:

Pomysły na Wielkanoc – najlepsze przepisy!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry