Jajka faszerowane buraczkami
Dla miłośników buraków, przedstawiam jajka faszerowane tym właśnie warzywem 🙂 Smacznie i kolorowo. Takie jajeczka na pewno ożywią Wielkanocny stół. Danie jest dość łatwe i szybkie w wykonaniu, żółtka łączymy tylko z burakiem i chrzanem. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe te jaja z pewnością Wam zasmakują 🙂
Składniki:
- 3 jajka
- 1 mały ugotowany lub upieczony burak
- 1 łyżeczka chrzanu
- Sól i pieprz
- Szczypiorek
- Kiełki rzodkiewki
Na początek jajka gotujemy na twardo, obieramy i odcinamy górne części poprzez nacinanie nożykiem w kształt zygzaka.
Następnie delikatnie za pomocą łyżeczki wyciągamy z jajek żółtka. Buraka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. W miseczce dusimy widelcem żółtka z chrzanem oraz startym burakiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Na koniec farsz nakładamy łyżeczką w miejsce żółtek, tak aby wystawał na zewnątrz jajka i dekorujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Jajka układamy na talerzu na kiełkach rzeżuchy.

A tutaj kilka innych pomysłów na Wielkanocny stół:







