Knedle ze śliwkami


Knedle ze śliwkami

Dziś polecam jeden ze smaków dzieciństwa – delikatne i rozpływające się w ustach knedle. Są to okrągłe kluski z ziemniaczanego ciasta, ze śliwką węgierką w środku, zazwyczaj polane śmietaną i obsypane cynamonem. Poza sezonem można użyć śliwek mrożonych . Palce lizać!

 

 

Składniki:

0,5kg ziemniaków

1 jajko

120g mąki + mąka do podsypania

350g śliwek węgierek

sól

cukier puder

cynamon

gęsta śmietana do polania

 

 

*** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, dokładnie rozgniatamy i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki do ciasta, jednak im mniej mąki dodamy tym knedle będą bardziej delikatne i miękkie ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy i nakrawamy w celu usunięcia pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Do środka każdej śliwki nasypujemy pół łyżeczki cukru pudru ***

*** Na oprószonym mąką blacie formujemy średniej wielkości kulki z ciasta ***

*** Następnie ciasto rozpłaszczamy dłońmi na cienki placuszek i na środku układamy śliwkę ***

*** Śliwkę obtaczamy ciastem i dokładnie zlepiamy brzegi. Knedle odkładamy na oprószoną mąką deseczkę ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i dodajemy dwie łyżki oleju. Kluski wrzucamy na wrzątek, gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnie ***

*** Knedle wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem ***

*** Jeśli lubimy możemy kluski posypać z wierzchu cynamonem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Knedle ze śliwkami

  • Elżbieta

    Bardzo dobre knedle tylko trochę mi ich zostało. Po ugotowaniu zamroziłam , ale nie wiem w jaki sposób mogę je odświeżyć? Wrzucić na chwilę do wrzątku?czy raczej podpiec? Może jakaś podpowiedź?