Krokiety z mięsem
To mój sposób na przetworzenie resztek z gotowanego, smażonego czy pieczonego mięsa. Pyszne, chrupiące krokiety z mięsem, smakują najlepiej z sosem czosnkowym lub grzybowym. Zawsze gdy zostaje mi jakieś mięso z obiadu (na przykład z rosołu czy pieczeni), wkładam je do pudełeczka i zamrażam, gdy uzbiera się większa ilość, wyjmuje, rozmrażam, mielę i robię takie oto panierowane naleśniczki :))
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- bułka tarta + jajko +2łyżki mleka- do panierowania
Składniki na farsz:
- 1/2 kg mięsa- gotowanego, smażonego lub pieczonego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa
- kilka kropel magi w płynie
- opcjonalnie- kilka kropel oliwy
Na początek składniki na ciasto mieszamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cieniutkie naleśniki. Z podanych składników wychodzi około 5-6 sztuk.

Następnie mięso mielimy. Do masy dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dość intensywnie przyprawiony i mieć zwartą, lepką konsystencje. Jeśli jest zbyt suchy możemy dodać kilka kropel oliwy. Farsz dzielimy na tyle części ile mamy naleśników. Na każdym placku u dołu układamy porcje mięsa i zwijamy: najpierw boki, później z dołu do góry.


Zwinięte krokiety panierujemy: najpierw w roztrzepanym jajku wymieszanym z mlekiem a następnie w bułce tartej.

Krokiety z mięsem smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Moje krokiety podałam z sosem czosnkowym (który zrobiłam z: pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, dwóch ząbków czosnku, posiekanego koperku oraz przypraw do smaku- sól, pieprz).
*** Smacznego ***
Polecam także naleśniki zapiekane z serem i warzywami:










