Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Kolorowe jajeczka faszerowane żółtym serem, szczypiorkiem oraz rzodkiewką- pięknie i smacznie zaprezentują się na świątecznym stole, ale oczywiście nie tylko. Doskonale sprawdzą się także jako weekendowe śniadanie czy przystawka na przyjęciu. Są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a wyglądają bardzo efektownie.

Składniki :
6 jajek
10 dkg żółtego sera
3 rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
Po ćwiartce papryki: żółtej, czerwonej i pomarańczowej
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Sól i pieprz

Faszerowane jajka na półmisku

Jajka faszerowane

*** Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach a rzodkiewki, szczypiorek i papryki drobno kroimy ***

Starty ser i krojone rzodkiewki
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek) i przekładamy do miseczki. Żółtka dusimy widelcem, dodajemy majonez, jogurt, starty żółty ser, rzodkiewki i połowę szczypiorku. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

Żółtka duszone widelcem

Zmieszane i przyprawione duszone żółtka
*** Farsz przekładamy do wcześniej wydrążonych białek. Jajka dekorujemy z wierzchu drobno pokrojonymi papryczkami oraz szczypiorkiem ***

Jajka faszerowane, dekorowane

Jajka faszerowane

Kolorowe jajka faszerowane

Jajka faszerowane


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Jajka faszerowane