Jajka faszerowane
Kolorowe jajeczka faszerowane żółtym serem, szczypiorkiem oraz rzodkiewką- pięknie i smacznie zaprezentują się na świątecznym stole, ale oczywiście nie tylko. Doskonale sprawdzą się także jako weekendowe śniadanie czy przystawka na przyjęciu. Są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a wyglądają bardzo efektownie.
Składniki :
6 jajek
10 dkg żółtego sera
3 rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
Po ćwiartce papryki: żółtej, czerwonej i pomarańczowej
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Sól i pieprz
*** Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach a rzodkiewki, szczypiorek i papryki drobno kroimy ***
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek) i przekładamy do miseczki. Żółtka dusimy widelcem, dodajemy majonez, jogurt, starty żółty ser, rzodkiewki i połowę szczypiorku. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Farsz przekładamy do wcześniej wydrążonych białek. Jajka dekorujemy z wierzchu drobno pokrojonymi papryczkami oraz szczypiorkiem ***
Ślicznie się prezentują i na pewno smakują tez znakomicie 🙂
bardzo dobre.
medikulum.blogspot.com zapraszam ;p
Zrobiłam smaczne i bardzo zachęcające do zjedzenia