Karnawałowe róże

Karnawałowe róże

Karnawałowe róże

Róże te robię z mojego przepisu na faworki, są one bardziej efektowne ale i też troszkę bardziej pracochłonne niż chruściki. Wbrew pozorom ich wykonanie nie jest wcale trudne, polecam wypróbować 🙂

Składniki:

200g mąki

6 żółtek

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka masła

2 łyżki słodkiej śmietanki

1 łyżka spirytusu

1 litr oleju do smażenia

 

*** Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Odrywamy kawałek  ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy lekko podsypując mąką ( ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Każda róża składa się z trzech lub czterech krążków różnej wielkości- wycinałam je szklanką i kieliszkami ***

Ciasto przygotowane na karnawołowe róże

 

*** Każdy krążek nacinamy dość głęboko po bokach w pięciu miejscach ale tak aby nie przeciąć przez środek ***

Krążki różnej wielkości z ciasta

 

*** Krążki układamy jeden na drugim od największego do najmniejszego tak aby nacięcia się nie nakładały a następnie bardzo mocno naciskamy palcem w środku tak aby krążki się zlepiły ***

 

Krązki z ciasta przygotowane jak róże

*** Róże kładziemy na rozgrzany tłuszcz najmniejszym krążkiem do dołu, smażymy z dwóch stron na złoty kolor a po wyjęciu osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku ***

Wypiekamy róże na rozgrzanym tłuszczu

*** Róże posypujemy cukrem pudrem i na środku każdej układamy trochę dżemu ***

Karnawałowe róże

Karnawałowe róże

SMACZNEGO !

POLECAM TAKŻE:

Dwukolorowe ciasto z białek

Babka z białek

KOMENTARZE