Karnawałowe róże
Róże te robię z mojego przepisu na faworki, są one bardziej efektowne ale i też troszkę bardziej pracochłonne niż chruściki. Wbrew pozorom ich wykonanie nie jest wcale trudne, polecam wypróbować 🙂
Składniki:
200g mąki
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka spirytusu
1 litr oleju do smażenia
*** Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Odrywamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy lekko podsypując mąką ( ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Każda róża składa się z trzech lub czterech krążków różnej wielkości- wycinałam je szklanką i kieliszkami ***
*** Każdy krążek nacinamy dość głęboko po bokach w pięciu miejscach ale tak aby nie przeciąć przez środek ***
*** Krążki układamy jeden na drugim od największego do najmniejszego tak aby nacięcia się nie nakładały a następnie bardzo mocno naciskamy palcem w środku tak aby krążki się zlepiły ***
*** Róże kładziemy na rozgrzany tłuszcz najmniejszym krążkiem do dołu, smażymy z dwóch stron na złoty kolor a po wyjęciu osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku ***
*** Róże posypujemy cukrem pudrem i na środku każdej układamy trochę dżemu ***
SMACZNEGO !
POLECAM TAKŻE:
- CIENIUTKIE I KRUCHE FAWORKI PRZEPIS TUTAJ
- CIASTO ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ
- BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKIEM PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA CIASTA KLIKNIJ TUTAJ