Kotleciki w płatkach i orzeszkach
Kotleciki drobiowe obtoczone w bułce tartej i smażone na patelni to szybka i znana potrawa. Ja jednak proponuje spróbować inaczej. Piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych oraz owsianych, orzeszkach, słoneczniku i sezamie. Naprawdę polecam wypróbować mój przepis na kotleciki w płatkach, są wspaniałe !
SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki płatków owsianych lub otrębów
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 1 łyżka sezamu
- 5 łyżek płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia – około 3-4 łyżki
Na początek filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i lekko rozbić. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem
Następnie orzeszki, słonecznik i płatki kukurydziane wsypać do foliowej torebki, najlepiej takiej z suwakiem i szczelnie zamknąć lub zawiązać
Później wszystko rozbić tłuczkiem ( przez torebkę ) na dość sypki proszek
Następnie całość zmieszać z płatkami owsianymi oraz sezamem i wsypać do miseczki. W drugiej miseczce rozmieszać jajko
Później rozbite kotleciki obtoczyć kolejno najpierw w jajku a potem w panierce z płatków i orzeszków
Tak przygotowane kotleciki w płatkach należy smażyć dość krótko ale na dużym ogniu (około 2 minuty z każdej strony)
Tak prezentują się moje kotleciki drobiowe w panierce z płatków i orzechów.
*** Smacznego :)***
Polecam spróbować inne moje przepisy:













