Ryba po grecku
To danie nie ma co prawda za wiele wspólnego z Grecją, za to w Polsce jest bardzo popularne. Delikatna ryba z dodatkiem zestawu warzyw w aromatycznym sosie pomidorowym, smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂
SKŁADNIKI:
800 gram fileta z białej ryby (u mnie Miruna)
Pół szklanki mąki pszennej
3-4 marchewki
1 duży korzeń pietruszki
1 nieduży seler
Pół pora
1 cebula
1 papryka- dowolny kolor (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)
Pół litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
100 gram koncentratu
1 łyżka ketchupu pikantnego
Olej do smażenia
Przyprawy: pieprz cytrynowy i zwykły, sól, papryka ostra i słodka, bazylia, maggi w płynie*** rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem cytrynowym***
*** marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w paseczki, paprykę w kostkę a cebulę drobno siekamy ***
*** rybę obtaczamy z dwóch stron w mące pszennej i smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony ***
*** usmażoną rybę przekładamy do wyższego naczynia ***
*** na patelni podsmażamy cebulkę na złoty kolor a następnie dokładamy wszystkie pokrojone i starte warzywa, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 20 minut ***
*** gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, ketchup i przyprawy do smaku, wszystko dokładnie mieszamy i gotową potraw przekładamy na usmażoną wcześniej rybę ***
SMACZNEGO 🙂
Polecam:
Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :))