Chili con carne
Pikantne, sycące meksykańskie danie oparte na mielonej wołowinie i doprawiane chili. Jest to potrawa dość łatwa i szybka w wykonaniu no i oczywiście pyszna. Polecam spróbować 🙂
SKŁADNIKI :
500 g mielonej wołowiny
4 świeże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 szklanka bulionu
Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
*** Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać zmieloną wołowinę, doprawić chili, kminkiem i oregano, mieszając zrumieniać z każdej strony ***
***Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory (lub pomidory z puszki) i podlać lekko bulionem . Wymieszać i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***
*** Potrawę dusić pod przykryciem przez około 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając podlewać trochę bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 minuty ***
*** Danie można spokojnie przygotować wcześniej i później odgrzewać. Podawać z białym ryżem albo z plackami tortilli lub nachosami ***
*** Danie można także spakować w pudełko i zabrać do pracy- wystarczy podgrzać w mikrofali ***
SMACZNEGO 🙂