Domowe zapiekanki
Według mnie te zapiekanki smakują jeszcze lepiej niż te z budki. Są łatwe i dosyć szybkie w przygotowaniu. Fajny pomysł na inną niż zwykle kolację 🙂
SKŁADNIKI:
20 dkg pieczarek
1 cebula
Łyżka oleju
10 dkg żółtego sera
3 mini bagietki
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 dowolna papryka (ja miałam akurat trzy papryki w różnych kolorach i pokroiłam każdej po trochu)
10 dkg szynki
*** pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę, cebule drobno poszatkować i podsmażyć na patelni, gdy się zarumieni dołożyć pieczarki, oprószyć solą i pieprzem – smażyć ok 5 min ciągle mieszając ***
*** masło wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i posmarować nim bagietki przecięte na pół, następnie wyłożyć na nie usmażone pieczarki ***
*** szynkę drobno pokroić i wyłożyć na pieczarki razem z pokrojoną papryką, wszystko posypać startym na dużych oczkach żółtym serem ***
*** zapiekać w piekarniku w temp 180’C przez 10 minut ***
SMACZNEGO 🙂
Pychotka właśnie zjadlam mniam mniam 🙂