Bitki drobiowe

Bitki dobiowe

Bitki drobiowe

Z filetów można wyczarować wiele ciekawych dań obiadowych. Ja dziś proponuje delikatne i soczyste bitki z kurczaka i indyka. Najlepiej smakują z duszonymi ziemniaczkami lub z kaszą 🙂

 

Składniki:

• około 0,5 kg filetu z indyka

• około 0,5 kg filetu z kurczaka

• 1 cebula

• sól i pieprz

• łyżka oliwy

• 1,5 szklanki bulionu lub wody

• 1 łyżka mąki

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na mniejsze kawałki***

Bitki drobiowe

*** Każdy kawałek lekko rozbijamy ( na grubość około 1 cm), następnie traktujemy delikatnie z dwóch stron solą i pieprzem ***

Bitki drobiowe - rozbite

*** Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy („na wysokim ogni”) mięso. Smażymy z każdej strony przez około minutę aż mięso mocno się zrumieni (przez cały czas smażymy „na wysokim ogniu”) ***

Bitki drobiowe na patelni

*** Gdy mięsko nam się pięknie zarumieni z obu stron, zdejmujemy je na chwilę z patelni. Na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulkę i podsmażamy ją na złoty kolor***

Cebula do bitek drobiowych

***Do podsmażonej cebulki dodajemy nasze mięso i całość zalewamy wodą lub bulionem. Ja dodaje do wody kostkę pieczeniową dla wzbogacenia smaku i koloru ale nie jest to składnik konieczny***

Bitki drobiowe w bulionie

*** Mięso dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 30-40 min ***

Gotowe bitki drobiowe

*** Na końcu gotowania powstały sos zaciągamy łyżką mąki (rozmieszanej w 1/4 szkl wody) i mieszamy aż zgęstnieje ***

SMACZNEGO 🙂

KOMENTARZE