Frykadelki z cukinią


Frykadelki z cukinią

Rumiane, mięciutkie i soczyste roladki mięsno-warzywne, duszone w pysznym sosie pieczeniowym. Obiad palce lizać!

 

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

2 małe jajka (lub 1 duże)

pół szklanki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 marchew

pół lub kawałek cukinii (w zależności od wielkości)

pół pęczka zielonej pietruszki

1-2 cebule

2 ząbki czosnku

liść laurowy, ziele angielskie

ok 1,5 szklanki bulionu lub wody

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

 

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***

*** Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Pietruszkę drobno siekamy ***

*** Starte warzywa oraz pietruszkę dodajemy do mięsa ***

*** Ponownie wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Roladki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i chwilę jeszcze smażymy ciągle mieszając ***

*** Dodajemy ponownie roladki,dokładamy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy ***

*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie roladki ponownie na chwilę zdejmujemy z patelni, a do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***

*** Na koniec danie możemy posypać siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

1 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments