Drożdżówka ze śliwkami


Drożdżówka ze śliwkami

Koniec lata to najlepszy sezon na wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

7g suchych drożdży

200ml mleka

100g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 jajka

120g masła

  • Kruszonka:

100g mąki

6 łyżek cukru

60 g masła

  • DODATKOWO:

kilka śliwek – około 10 sztuk

 

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy ***

*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukry, jajka oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***

*** Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek (ja wolę piec ciasto drożdżowe w keksówkach, gdyż wtedy wychodzi wyższe i bardziej wilgotne – piekę wówczas oba ciasta na raz) ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki ***

*** Pokrojone śliwki układamy na cieście, skórką do dołu ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Kruszonkę rozprowadzamy równomiernie na cieście ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po przestudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE