Rogaliki krucho-drożdżowe


Rogaliki krucho-drożdżowe

Proste i szybciutkie w przygotowaniu, możemy je dowolnie nadziać – powidłami, owocami, czekoladą lub konfiturą, zawsze wychodzą bardzo smaczne. Nie musimy czekać, aż ciasto urośnie jak w przypadku tradycyjnych rogali drożdżowych, więc są wprost ekspresowe w wykonaniu. Rogaliki wychodzą idealnie kruche i puszyste zarazem. Nie są za duże, więc świetnie sprawdzą się na przyjęciu, tak na dwa kęsy 😉

 

 

 

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej

16g suchych drożdży (użyłam 2 opakowania po 8g)

2 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

200g tłuszczu – użyłam masła

3/4 szklanki mleka

2 jajka

1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania rogalików)

  • Dodatkowo:

powidła, krem czekoladowy lub owoce – do nadziania rogalików

cukier puder do posypania

 

 

*** Masło przekładamy do garnka i roztapiamy ***

*** Do roztopionego masła wlewamy mleko, mieszamy ***

*** Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, mieszamy ***

*** Do mąki dodajemy cukry, ciepłe masło z mlekiem, oraz wbijamy jajka i żółtko. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładką masę – można użyć robota ***

*** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia ***

*** U mnie połowa rogalików została nadziana konfiturą, a połowa kremem czekoladowym. Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem ***

*** Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Rogaliki z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem ***

*** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C przez około 20 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Po przestudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE