Śmietankowe faworki


Śmietankowe faworki

Tradycyjnie w karnawale często pieczemy faworki, pączki i oponki. Dziś polecam Wam super przepis na ekstra kruche, a zarazem delikatne i bardzo smaczne chruściki na śmietanie. Wykonanie jest dość proste, więc każdy powinien sobie z nimi bez problemu poradzić. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

ok 200 g mąki + mąka do podsypania

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

2  łyżki cukru pudru

4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

1 litr oleju do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

*** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Robimy wgłębienie i wbijamy żółtka ***

*** Dodajemy cukier, śmietanę oraz spirytus. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk ***

*** Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 2-3 cm. Paski kroimy w poprzek w romby i na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***

*** Jeden koniec każdego rombu przekładamy przez środek i rozciągamy. Układamy na delikatnie podsypanej mąką deseczce ***

*** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej ***

*** Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***

*** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu posypujemy cukrem pudrem ***

*** Następnie faworki przekładamy na talerz ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE