Malinowa księżniczka – proste ciasto bez pieczenia


Malinowa księżniczka – proste ciasto bez pieczenia

To ciasto smakuje dokładnie tak jak wygląda – jest niebiańsko pyszne! Patrząc na ilość warstw może wydawać się skomplikowane, ale wcale tak nie jest. Spokojnie każdy poradzi sobie z wykonaniem tego ciacha.. Kolejne warstwy przełożone są herbatnikami, dzięki czemu przygotowanie nie wymaga pieczenia. Pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością wywoła efekt wow wśród gości. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 40dkg herbatników (użyłam dwa rodzaje herbatników kakaowych – jaśniejsze i ciemniejsze)

1 puszka masy kajmakowej

  • Masa serowa:

1/2 kg mielonego sera (może być z wiaderka)

150 ml śmietanki 30%

50 ml mleka

1/2 szklanki cukru

2 łyżki żelatyny

  • Dodatkowo:

2 galaretki malinowe

0,5 kg mrożonych malin (mogą być też świeże)

600 ml gorącej wody (do galaretek)

 

 

 

*** Mleko przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszając rozpuszczamy ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ser i krótko miksujemy. Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny z mlekiem dodajemy 1-2 łyżki masy serowej i mieszamy łyżką lub rózga. Dodajemy kolejne 2-3 łyżki masy serowej i znowu mieszamy. Powtarzamy jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, mieszamy, a następnie przekładamy całość do pozostałego sera i mieszamy na jednolitą masę ***

** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm), na spodzie układamy warstwę jasnych herbatników ***

*** Na herbatnikach delikatnie wykładamy połowę masy serowej ***

*** Na masę serową wykładamy warstwę ciemniejszych herbatników ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową (zamkniętą puszkę z kajmakiem możemy uprzednio włożyć na kilka minut do gorącej wody, aby lepiej się rozsmarowywał) ***

*** Masę zakrywamy kolejną warstwą ciemnych herbatników. Wykładamy pozostałą masę serową ***

*** Całość zakrywamy ostatnią już warstwą jaśniejszych herbatników ***

*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny, mieszamy ***

*** Gdy tylko galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto (uwaga! Galaretka szybko tężeje) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments