Makowa Panienka


Makowa Panienka

Iście świąteczne ciasto z makiem, kremem śmietankowym i brzoskwiniami. Bardzo smaczne, nie za słodkie i mega efektowne ciacho, które pięknie przyozdobi nasz uroczysty stół i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 jajek

szczypta soli

1 szklanka cukru

1 szklanka maku

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem śmietankowy:

600ml śmietanki kremówki 30-36%

500g serka mascarpone

3-4 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżka żelatyny

5 łyżek syropu z brzoskwiń

  • Polewa:

200g białej czekolady

100ml śmietanki kremówki 30-36%

  • Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń w syropie

pół szklanki syropu z brzoskwiń

opcjonalnie owoce lub orzeszki do ozdoby wierzchu ciasta

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier, mieszamy, aż piana będzie lśniąca ***

*** Dodajemy żółtka i dalej miksujemy do połączenia się składników ***

*** Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy delikatnie mieszamy łyżką, nie mikserem! ***

*** Dodajemy mak i ponownie mieszamy łyżką ***

*** Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32×22 cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 40-45 minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i nasączamy syropem z brzoskwiń ***

*** Przygotowujemy krem. Brzoskwinię odsączamy na sitku z syropu (syropu nie wylewamy, będzie nam potrzebny). Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odkładamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w mikrofali w dwóch, trzech krótkich cyklach, po około 5 sekund, za każdym razem mieszając. Kremówkę z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubijamy na sztywno (nie miksujemy zbyt długo, aby krem się nie zważył). Do żelatyny dodajemy 5 łyżek syropu z brzoskwiń oraz łyżkę kremu śmietankowego, mieszamy i bardzo powoli wlewamy do kremu energicznie mieszając ***

*** Na blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy połowę kremu śmietankowego oraz pokrojone na kawałki brzoskwinie ***

*** Wykładamy drugą część kremu i całość zakrywamy drugim biszkoptem makowym ***

*** Przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy śmietankę i dokładamy połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników ***

*** Płynną czekoladą polewamy ciasto. Możemy je także przyozdobić z wierzchu owocami lub orzeszkami (u mnie są to jakieś owoce z puszki 😉 ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
7 miesięcy temu

A mak namaczamy wcześniej, czy wysypujemy poprostu i ile maku bo nie ma w składnikach??

Kamila
Kamila
7 miesięcy temu

Zylatyna w zimnej wodzie, a można we wrzątku z pominięciem mikrofali??