Wiśniowa Balladyna – ciasto bez pieczenia!


Wiśniowa Balladyna – ciasto bez pieczenia!

Pyszne i efektowne ciasto, a w dodatku nie wymagające pieczenia i bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? Tym ciachem z pewnością zaskoczysz wszystkich gości. Efekt WOW zarówno wizualny jak i smakowy gwarantowany!

 

 

Składniki:

  • Masa serowa:

1/2 kg mielonego sera (może być z wiaderka)

200 ml śmietanki 30%

1/2 szklanki cukru

2 łyżki żelatyny

  • Warstwa owocowa:

2 galaretki wiśniowe

0,5 kg mrożonych drylowanych wiśni

600 ml gorącej wody (do galaretek)

  • Dodatkowo:

ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych

ok 40 sztuk (20 dkg) maślanych herbatników

1 puszka masy kajmakowej

 

 

 

*** Przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***

*** W międzyczasie śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ser i krótko miksujemy. Do masy serowej wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną żelatynę i mieszamy, aż składniki się połączą ***

** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm), na spodzie układamy warstwę jasnych herbatników ***

*** Na herbatnikach delikatnie wykładamy połowę masy serowej ***

*** Na masę serową wykładamy warstwę herbatników kakaowych ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową ***

*** Masę zakrywamy kolejną warstwą jasnych herbatników ***

*** Wykładamy pozostałą masę serową ***

*** Całość zakrywamy ostatnią już warstwą kakaowych herbatników ***

*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone wiśnie, mieszamy ***

*** Jak tylko zacznie tężeć wykładamy na ciasto (galaretka szybko tężeje) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elżunia34
2 miesięcy temu

Lubię robić ciasta bez pieczenia, szybko i prosto. W tym przepisie zamiast wiśni dałabym maliny i do masy dodała trochę kremu orzechowego, żeby nadać słonego posmaku.