Rolada bezowa z rabarbarem


Rolada bezowa z rabarbarem

Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu z rabarbaru. Niebo w ustach! Ciasto wbrew pozorom nie jest ani trudne ani czasochłonne w przygotowaniu. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.

 

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek jaj

340g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

  • Mus z rabarbaru:

200g rabarbaru

4 łyżki cukru

1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych…

mięta do przyozdobienia ciasta

 

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy mus z rabarbaru. Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki ***

*** Rabarbar przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, mieszamy ***

*** Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać ***

*** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno  ***

*** Krem wykładamy równomiernie na bezę ***

*** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy mus z rabarbaru. 2-3 łyżki musu odkładamy do przyozdobienia rolady z zewnątrz ***

*** Roladę zwijamy od krótszego boku ***

*** Z wierzchu roladę bezową możemy przyzdobić musem z rabarbaru i miętą ***

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE