Klopsiki z młodą kapustą i pieczarkami


Klopsiki z młodą kapustą i pieczarkami

Soczyste i rumiane klopsiki, duszone z pieczarkami oraz młodymi warzywami, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, świeżym pieczywem albo z ryżem. Polecam!

 

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)

1 jajko

1/3 szklanki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 młoda kapusta

1 cebula (u mnie czerwona)

30dkg pieczarek

2-3 marchewki

sól, pieprz

pęczek koperku

pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

  • Zasmażka:

1 łyżka masła

1-2 łyżki mąki

 

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko,  bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy ***

*** Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, dokładamy na patelnie i całość dalej podsmażamy ***

*** Dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, mieszamy ***

*** Na patelnie dokładamy posiekaną kapustę. Całość delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy klopsiki, całość znów przykrywamy i dusimy około 20 minut.

*** Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką ***

*** Zasmażkę dodajemy na patelnie i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Do potrawy dodajemy drobno posiekany koperek ***

*** Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE