Rolada bezowa z rabarbarem - AA865B0E 75FC 4E40 9519 D31FC4CA8FAA

Rolada bezowa z rabarbarem

Rolada bezowa z rabarbarem

Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu z rabarbaru. Niebo w ustach! Ciasto wbrew pozorom nie jest ani trudne ani czasochłonne w przygotowaniu. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.

 

Rolada bezowa z rabarbarem - AA865B0E 75FC 4E40 9519 D31FC4CA8FAA

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek jaj

340g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

  • Mus z rabarbaru:

200g rabarbaru

4 łyżki cukru

1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych…

mięta do przyozdobienia ciasta

 

Rolada bezowa z rabarbarem - 501436C4 44AF 4D2D 9F92 F2DB8DC6762F

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

Rolada bezowa z rabarbarem - 2121ED18 10E9 4A4D 918A DD6FB150197F

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

Rolada bezowa z rabarbarem - 0CED464F F305 491C BDC3 E1244DBD0CE2

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

Rolada bezowa z rabarbarem - 9A9FED8C 4AAA 43C5 B17D 2A4F35E99F59

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

Rolada bezowa z rabarbarem - AF2A69A8 0B52 42C7 A6C7 74C038E60FEF

*** Przygotowujemy mus z rabarbaru. Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki ***

Rolada bezowa z rabarbarem - EFFF8718 6361 43FC A8F7 62A853057DAA

*** Rabarbar przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, mieszamy ***

Rolada bezowa z rabarbarem - 9A17B1FA 64EF 4B9D B3B0 02C9764FD453

*** Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać ***

Rolada bezowa z rabarbarem - CFD3BC61 5726 4808 BA78 C3E22E5E454E

*** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia ***

Rolada bezowa z rabarbarem - E25AB886 EC99 4FDF 8CC4 B14EAFD85284

*** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno  ***

Rolada bezowa z rabarbarem - 7070A38D B717 4688 B20E 4F0AEE859EB3

*** Krem wykładamy równomiernie na bezę ***

Rolada bezowa z rabarbarem - 8C646656 71D0 4F38 AB6A DBCC3A731D71

*** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy mus z rabarbaru. 2-3 łyżki musu odkładamy do przyozdobienia rolady z zewnątrz ***

Rolada bezowa z rabarbarem - 8E77A3F9 059E 4E69 9F83 3DCB107239B1

*** Roladę zwijamy od krótszego boku ***

Rolada bezowa z rabarbarem - 05994A17 B734 4006 B45D 4E23CDB24754

*** Z wierzchu roladę bezową możemy przyzdobić musem z rabarbaru i miętą ***

Rolada bezowa z rabarbarem - AA865B0E 75FC 4E40 9519 D31FC4CA8FAA

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

Rolada bezowa z rabarbarem - 501436C4 44AF 4D2D 9F92 F2DB8DC6762F

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

 

 

Polecam również:

Rolada bezowa z rabarbarem - IMG 2028

Rolada bezowa z rabarbarem - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Rolada bezowa z rabarbarem - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry