Sernik papieski


Sernik papieski

Pyszne i eleganckie ciasto na specjalne okazję. święta, komunie, urodziny i tym podobne przyjęcia. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Stanowi prawdziwą ozdobę stołu.Polecam!

 

 

Składniki:

  • Masa serowa:

1 kg mielonego twarogu

1 szklanka cukru

2 jajka

4 żółtka

1 szklanka mleka

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

3 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki oleju

  • Beza orzechowa:

6 białek

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka mielonych orzechów włoskich

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka bułki tartej

szczypta soli

• Prażony słonecznik:

200g słonecznika

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

  • Dodatkowo:

1 puszka kajmaku (ok 500g)

200g masła w temperaturze pokojowej

pół opakowania herbatników

 

 

*** Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm). Na dnie blaszki wykładamy herbatniki ***

*** Przygotowujemy masę serową. Do miski miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier, jajka, żółtka, śmietanę, mleko, mąkę ziemniaczaną i olej. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę ***

*** Masę serową przelewamy delikatnie na spód z herbatników ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut ***

***  Na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika przygotowujemy bezę orzechową. Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną się pienić. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy do otrzymania sztywnej piany ***

*** Następnie dodajemy bułkę tartą, mąkę i zmielone orzechy. Całość mieszamy łyżką ***

*** Sernik wyjmujemy na chwilę z piekarnika, wykładamy na nim bezę i wkładamy ponownie ***

*** Pieczemy dalej w temperaturze przez 180’C przez 30 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestudzenia ***

*** Masło ubijmy mikserem na puch, następnie wrzucamy po jednej łyżce kajmaku i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Na bezie rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz słonecznik i podgrzewamy ciągle mieszając, aż słonecznik skarmelizuje się. Całość odkładamy do przestudzenia ***

*** Gdy słonecznik ostygnie posypujemy nim równomiernie wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

3 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
6 miesięcy temu

Super ciasto. Zrobiło furorę na stole. Na pewno będę grał jeszcze robić

Anonimowo
Anonimowo
7 miesięcy temu

ile slonecznika